مربیگری یا کوچینگ
(به انگلیسی: Coaching) گونهای از رشد و پیشرفت است که در آن فردی به نام مربی، شخص آموزشگیرنده یا مشتری را برای دستیابی به اهداف حرفهای یا شخصیاش، آموزش میدهد و هدایت و حمایت میکند. به عبارت دیگر مربیگری یک فرآیند است که مُراجع را قادر میسازد پایبندی به اهداف خود را تقویت کند، تا در نتیجه منجر به بهبود شرایط شود.
یک مربی در زمینههای مختلف، برای افراد، در جایگاههای متفاوت میتواند مفید و مؤثر باشد. در یکی از شاخصترین دستهبندیهای مربیگری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:[۱][۲]
مربیگری کسبوکار
(به انگلیسی: Business Coaching)
مربیگری اجرایی
(به انگلیسی: Executive Coaching)
مربیگری عملکرد
(به انگلیسی: Performance Coaching)
مربیگری مهارت
(به انگلیسی: Skills Coaching)
مربیگری فردی
(به انگلیسی: Personal Coaching)
مربیگری زندگی
(به انگلیسی: Life coaching)
منبع: ویکی پدیا. Wikipedia.org
با خواندن این مقاله، شما پاسخ این سوالات را پیدا میکنید.
کوچینگ از کجا آمده است؟
کوچینگ و بیزینس کوچینگ چیست؟
بیزینس کوچ کیست؟
تفاوت بیزینس کوچ با مشاور و منتور چیست؟
کوچینگ از کجا آمده است؟
در قرن ۱۵ میلادی، مردم روستای کاکس (مجارستان) با ساخت گاری و حمل کالا بین وین و بودابست امرار معاش میکردند. در همین زمان یک ارابهسازِ روستایی ناشناخته، یک ارابهی بزرگتر و راحتتر ازنمونههای موجود در آن زمان ساخت که به ارابهی کوچ معروف شده بود و مردم و کالاهایشان را سریعتر و آسانتر به مقصد مورد نظر میرساند. این ایده کوچ را به دیگر کشورها گسترش داد و هر کشور با تغییراتی مختصر در نام اصلی، آن را به کار میبردند. تا اینکه در زبان انگلیسی به صورت (coach) به کار رفت.
این کلمه وارد عرصه آموزش و سپس وارد عرصه ورزش شد. و کوچ کسی بود که به افراد کمک میکرد که یاد بگیرند، بهتر بازی کنند و برنده شوند. به مرور و با گذشت زمان ، سازمانها و شرکتهای بزرگ جهان مانند اپل و آی بی ام، به ارزش کوچینگ به عنوان روشی مناسب برای تغییر رفتار سازمان و نیروها برای رسیدن به مقصد دلخواهشان پی بردند.
به دلیل سابقهی کم کوچینگ در ایران سوء برداشتهایی در ارتباط با آن صورت میگیرد. یک کوچ نیازی ندارد در همه زمینهها تخصص کسب کند و تنها باید متخصص کوچینگ باشد.
کوچینگ و بیزینس کوچینگ چیست؟
کوچینگ هنر تسهیل فرایند یادگیری، توسعه و عملکرد یک فرد است. هدف از کوچینگ آن است که تواناییها و مهارتهای افراد و سازمانها در حالت حداکثری قرار بگیرد. در نتیجه بهرهوری بیشتری به وجود بیاید و مسیر پیشرفت برای مراجعه کنندگان هموارتر شود.
تعریف فدراسیون بین المللی کوچینگ:
کوچینگ، یک همکاری و مشارکت بین کوچ و مراجع است؛ که در طی آن، مراجع با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود، تواناییهای شخصی و حرفهای خود را افزایش میدهد.
به زبان ساده بیزینس کوچینگ ترکیب دانش بیزینس و مهارت کوچینگ است و علمی است که صاحبان کسب و کار را توانمند میکند تا سریعتر و راحتتربه اهداف تجاری خود برسند. بیزینس کوچینگ وضعیت فعلی کسب و کار شما را به سمت یک وضعیت بهتر و مطلوبتر در آینده میبرد و از مشکلات آتی به دلیل داشتن دید از بیرون پیشگیری میکند.
بیزینس کوچ کیست؟
کوچها افرادی هستند که به شما کمک میکنند که به آگاهی برسید و مسائل را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید. کوچها هرگز شما را نصیحت نمیکنند و به شما راهکار ارائه نمیدهند، بلکه آنها با استفاده از ابزارهایی کارآمد در سیستم کوچینگ، به شما کمک میکنند تا خودتان نقشه راه را برای پیشبرد اهدافتان تعیین کنید و به نتیجه مطلوب برسید.
مربی کسب و کار یا بیزینس کوچ، حامی، راهنما و متخصص شناخت اهداف تجاری و استراتژیهای دستیابی به هدف است. آنها با بهرهگیری از استعداد و مجموعۀ تجربیاتشان مسیر موفقیت کسب و کارها را طراحی میکنند.
کوچ به مراجعهکننده کمک میکند که از نقطه A (شرایط فعلی) به نقطه B (شرایط مطلوب یا هدف نهایی) دست یابد و در کل این مسیر در کنار فرد است. کوچ کمک میکند تا بتواند بهترین تصمیمها را بگیرد و بهترین مسیر را طی کند.
کوچ ها به شما نشان میدهند که چه اهدافی را برای توسعه کسب و کار خود باید دنبال کنید و شما را به اقداماتی سوق میدهند که سود را افزایش میدهد. آنها به شما میدان میدهند تا کسب و کار خود را بدون توقف به سمت جلو برانید.
کوچ صرفا به معنای مشوق نیست بلکه کسی است که شما و شیوههای مدیریتی کسب و کارتان را به چالش میکشد تا بهترین نتیجه ممکن را درزمینهٔ کاری داشته و در راستای اهداف بیزنسیتان حرکت کنید.
یک بیزینس کوچ یا مربی کسب و کار، با استفاده از مهارت و هنر مربیگری، به شما در عبور از موانعی که در مسیرتان قرار دارند، یاری رسانده و در مسیری هدایتتان میکند که بتوانید از پتانسیلهایتان به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. کوچ مانند کاتالیزوری برای افزایش عملکرد افراد در مسیر درست عمل میکند.
بیزینس کوچ شما را به عنوان یک مدیر کسب و کار متقاعد می کند تا:
- هدف خود را شفاف بیان کنید.
- نقشهای سازمانی را انتخاب کنید.
- فرآیند مدیریت را برنامهریزی کنید.
- چطور از تمام اینها نتیجه گیری کنید.
- چطور نتایج را تحلیل کرده و در راستای اهداف سازمان به کار بگیرید.
نقش بیزینس کوچینگ در افزایش بازدهی کسب و کار چیست؟
- بیزینس کوچ اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد.
یکی از اساسیترین عوامل پیشرفت شما در کسب و کار، اعتماد به نفس بالای شماست. مطمئن باشید که وقتی شما به خود و کسب و کارتان اعتماد داشته باشید، مشتریان هم به شما اعتماد میکنند. وقتی کسب و کار شما با چالشهای اساسی روبرو میشود و نیاز به حل مسئله دارید، به شدت در معرض از دست رفتن اعتماد به نفس هستید. داشتن یک بیزینس کوچ ماهر اعتماد به نفس شما را به شدت افزایش میدهد و به شما یاد میدهد بهترین خودتان باشید. - بیزینس کوچ نقاط کور کسب وکار شما را میبیند.
وقتی به چیزی خیلی نزدیک هستید یا با کاری درگیرید، عموما نمیتوانید نقاط کور آن را تشخیص بدهید و برطرف کنید. یک بیزینس کوچ خوب این توانایی را دارد که از بیرون بیزینس شما را بررسی کند. همین باعث میشود که به سرعت نقاط کور و ایرادات کسب و کار شما را پیدا کند (کاری که خیلی مواقع برای شما سخت است). بیزینس کوچینگ وضعیت فعلی کسب و کار شما را به سمت یک وضعیت بهتر و مطلوبتر در آینده میبرد و از مشکلات آتی به دلیل داشتن دید از بیرون پیشگیری می کند. - بیزینس کوچ به شما دید جدیدی از کسب و کار میدهد.
چیزهایی وجود دارد که شما نمیدانید که آنها را نمیدانید .یک کوچ قوی به شما کمک میکند یک چشم دیگر هم پیدا کنید ویک دید جدید از بیزینس به شما میدهد .کوچ شما را به آگاهی میرساند و کمک میکند که برخورد خلاقانه و متفاوت با چالشها و دشواریهای کسب و کارتان داشته باشید. دقیقا همین مسئله است که اهمیت بیزینس کوچینگ را برای شما صد چندان میکند. - بیزینس کوچ از شما سوالات قدرتمند میپرسد.
بیزینس کوچ از زاویهای دیگر به کسب و کار شما نگاه میکند؛ زاویهای با دید عمیق تر و کامل تر. بنابرین در سطوح مختلفی، با سوالات متنوع، ذهن شما را به چالش میکشد. همین چالشها و بحث و بررسی آنها و گرفتن تصمیم های درست، پله پله شما را به سمت موفقیت و پیشرفت شغلی هدایت میکند. - بیزینس کوچ شما را در مسیر درست قرار میدهد.
بیزینس کوچ به شما کمک میکند تا برای خود اهداف مفید و قابل دستیابی مشخص کنید و در جهت درست حرکت دهید. این اهداف دقیقا همان چیزهایی هستند که شما برای رشد و موفقیت کسب و کار خود به آن نیاز دارید. و در نهایت با کمک بیزینس کوچ، خود شما برای کسب و کارتان مجموعهای از استراتژیها و برنامهها را طراحی کنید تا در مسیر اهداف خود قرار بگیرید. برای اطلاعات بیشتر، مقاله هدف گذاری به روش smarter را مطالعه کنید. - میزان رضایت و وفاداری کارمندان را افزایش داده و رهبری شما را بهبود میبخشد.
معمولا کارمندان هر سازمانی دوست دارند در سِمت خود پیشرفت کرده و به هدف مطلوب سازمانی دست یابند. با به کارگیری بیزینس کوچ، این اطمینان را به کارمندان خود میدهید که از یک منبع حرفهای برای قدرت بخشیدن به امور سازمان استفاده کردهاید، به فکر کارمندان خود هستید و دوست دارید شاهد پیشرفتشان باشید.
یک کسب و کار با انواع و اقسام آدمها سرکار دارد ؛ بیزینس کوچینگ به شما کمک میکند تیپهای مختلف را بشناسید و متناسب با ویژگیهای شخصیتی هر تیپ آنها را رهبری کنید. این هم به هدایت پرسنل شما کمک میکند و هم ارتباط با مشتریانتان را تقویت میکند.
7. بیزینس کوچ به شما کمک می کند که کسب و کار خود را سیستم سازی کنید.
اگر نمیتوانید نتایج خود را تحلیل کنید و بفهمید که چه مقدار کار، واقعا برای شما لازم و ضروری است بیزینس کوچ به کمک شما میآید و یاری گر شما خواهد بود. بیزینس کوچ به شما کمک میکند که در کسب و کار خود سیستم سازی کنید.
درست است که بعضیها فکر میکنند اگر ۲۴ ساعته بالای سر کسب و کارتان نباشید پس صاحب واقعی آن نیستید، اما یک کوچ کسب و کار به شما کمک میکند که در فرایندهای کسب و کار، تیم مدیریت خود را توسعه بدهید به طوری که کسب و کار (حتی بدون حضور شما) رشد کند. کوچینگ مدیریت به شما کمک میکند تا بفهمید که چه آنجا باشید و چه نباشید، کسب و کار شما در حال فعالیت است و موفقیت شغلی از آن شماست.به شما کمک میکند تا زمان خود را کنترل کنید.
گاهی شما به یک مدیتیشن اساسی نیاز دارید تا ذهن خود را خالی کنید. ؛ به تعطیلات بروید؛ این تعطیلات است که ذهن شما را باز و سر حال نگه میدارد تا همواره ایدهها به ذهنتان سرازیر شوند تا شما به یک صاحب واقعی کسب و کار تبدیل شوید. زندگی خیلی کوتاه است.
چرا مدام در تجارت باشید؟
8. بیزینس کوچ شما را مسئولیت پذیر و عملگرا میکند.
مربیان کوچینگ، شما را به چالش میکشند و شما را به اقداماتی سوق میدهند که سود را افزایش میدهد. آنها به شما میدان می دهند تا کسب و کار خود را بدون توقف به سمت جلو برانید.
در فرآیند کوچینگ شما در اصل خودتان پاسخ سوالها و راه حل چالش ها را پیدا میکنید، برنامه اقدامی طراحی میکنید، نسبت به آن متعهد میشوید، هر هفته با کوچ خود آنها را بررسی میکنید و مسئولیت کامل آن را بر عهده میگیرید.
درست است که یک کوچ حرفهای مسئولیت بیزینس را برعهده شما میگذارد اما همیشه در کنار شما خواهد بود. او شما را در تمام لحظات هدایت میکند، گاهی به شما فشار میآورد، گاهی از شما نتیجه میخواهد و گاهی نیز شما را برای قرار گرفتن در مرتبه بالاتر تشویق میکند .
کوچینگ کسب و کار به طور چشم گیری درآمد و سود کسب و کار شما را در طی ماههای شروع برنامه افزایش دهد.
9. کسب بیشترین سود با سرمایه گذاری روی خودتان
مهم نیست چقدر در صنعت خود مشغول به کار هستید، یادگیری بخش همیشگی کسب و کار شما خواهد بود.شاید شما تجربه زیادی در کسب و کار دارید با این حال سال هاست خودتان را نادیده گرفتهاید و روی خودتان سرمایه گزاری آموزشی نکردهاید.مربی شما با شما کار خواهد کرد تا جنبههای خاصی از عملکرد خود را بهبود ببخشید و با حمایت از شما به شما انگیزه میدهد تا پیشرفت خودتان را ببینید. رابطهی بین شما و مربی کسب و کار شما، تاثیر بسیاری روی شما و عملکرد کسب و کارتان میگذارد.
کسب و کار شما یعنی خود شما؛ پس برای پیشرفت و موفقیت شغلی، باید اول خودتان پیشرفت کنید.
منبع:
sahelarash.com