معرفی انواع مقالات و تفاوت های آنها
مقالات مروری
مقالات مروری نوعی مقاله هستند که به بررسی پیشنه تحقیقات میپردازند و نوآوری خاصی ندارند. مقالات مروری در ارائه یک دیدگاه جامع در مورد مقالات و تحقیقاتی که در گذشته انجام شده است بسیار مهم و کاربردی میباشند. اجزای ساختار مقاله مروری با اجزای مقاله اصلی تقریبا یکسان است و در نگارش مقاله مروری نیز از همان اصول مقاله نویسی پیروی میشود. تقاوت اصلی مقاله مروری و مقاله اصلی یا تجربی در بدنه اصلی مقاله است. این مقالات تقریبا میتوان گفت حجم کمتری نسبت به سایر مقالات دارند. در مقالات مروری، نتایج ارائه شده در نوشتارهای علمی دربارهٔ موضوعی خاص جمعبندی و ارزیابی میشود. این نوع مقاله ممکن است هر چیزی را مورد بررسی قرار دهد، به گونهای طراحی میشود تا اطلاعاتی را که قبلاً چاپ شدهاند خلاصه، تحلیل و ارزیابی کند. در این گونه مقالات به ندرت یافتهای تجربی و جدید گزارش میشود.
مقالات علمی ترویجی
یک مقاله علمی ترویجی یا مرور ادبیات، اطلاعات منتشرشده در حوزه یک موضوع بخصوص در یک محدوده زمانی را مورد بحث و بررسی قرار میدهد. مقاله علمی ترویجی (مرور ادبیات) میتواند خلاصهای از مقالات علمی و منابع موجود باشد اما معمولاً سازماندهی خاص خود را دارد و خلاصه و استنتاجها را ترکیب میکند و اطلاعات را در ساختاری نو ارائه میدهد. مقاله علمی ترویجی میتواند تفسیری جدید از مقالات و کارهای قبلی ارائه دهد یا اطلاعاتی جدید را با تفاسیر قبلی در هم آمیزد، یا سیر جریان پیشرفت فکری حوزه موردبحث و مباحثات مربوط به آن را ترسیم کند. مقاله علمی ترویجی بسته بهموقعیت ممکن است مقالات و منابع را مورد ارزیابی قرار دهد و مناسبترین و مربوطترین منابع را به خواننده پیشنهاد کند. این مقالات بر پایه جابهجایی، تلفیق و ترکیب دانش موجود تهیه میشوند و معمولاً به روشن شدن زوایای مسئلهای کمک مینمایند، از اینگونه مقالات میتوان به مقالات مروری، تدوینی، ترجمهای، تحلیلی اشاره کرد. به لحاظ ارزش علمی در بین این دسته از مقالات، مقالههای تحلیلی ارزش و اعتبار بالاتری دارند.
مقالات کنفرانسی
مقالات پذیرفته یا ارائه شده در یک کنفرانس تحت عنوان مقاله کنفرانس یا Proceeding نامید میشود. در یک کنفرانس، افرادی که در زمینه خاصی به تحقیق و پژوهش مشغول هستند، به تبادل اطلاعات می پردازند. بیشتر اوقات، ایده ای که در آغاز به ذهن میرسد به صورت یک مقاله کنفرانسی چاپ شده و به جامعه علمی عرضه میشود. در این مرحله هنوز جزئیات، مورد بررسی دقیق قرار نگرفته و مقایسه کافی با دیگر پژوهش های مشابه انجام نشده است. مزیت عمده مقالات کنفرانسی این است که مقاله به صورت شفاهی و سخنرانی ارائه شده و به این ترتیب با دیگر صاحب نظران بحث و تبادل نظر میشود.
تقریبا در همه کنفرانسها مقاله های پذیرفته شده در صورت داشتن بار علمی بالا در بعضی ژورنالها و یا در کتابخانه های دیجیتالی همانند ieee (مخصوص برق و کامپیوتر) چاپ میشود که در حالت دوم معمولا کنفرانسها یک هزینه ای برای چاپ دریافت میکنند که با یک فاصله حداکثری ۲ ماه به چاپ میرسد.
مقالات علمی پژوهشی
مقالات علمی پژوهشی دسته ای از مقالات هستند که دارای نوآوی میباشند و حاصل ایده ها و تحقیقات خود نویسنده میباشند این نوع از مقالات دارای عنوان ناب و جددی هستند و در واقع برای تقویت هر چه بهتر و بیشتر رزومه کاربرد بسیاری دارند. هدف اصلی مقاله علمی پژوهشی ایجاد یک استدلال است. یکی از بخش های چنین مقاله ای مرور ادبیات است. در یک مقاله علمی پژوهشی، ادبیات به عنوان اساس وبنیان کار ارائه میشود و بینش جدیدی را که محقق به دنبال ایجاد آن است، پشتیبانی میکند. این مقالات برخلاف مقالات علمی ترویجی که هدف آن خلاصه کردن و استنتاج مباحث و ایده های دیگران است، این مقالات در پی ایجاد و ترویج موضوع جدیدی هستند.
توجه به ساختار و تفاوت های مقالات و نحوه نگارش هر یک دریافتید که مقالات تفاوت های زیادی با هم دارند و در واقع اصلی ترین تفاوت بین انها در نحوه نگارش و شیوه گرد آوری اطلاعات میباشد. در واقع ساختار مقاله در تمامی آنها یکسان است ولی نحوه محاسبه امتیازات در هر یک کاملا متفاوت میباشد.
ساختار کلی مقاله به ترتیب زیر میباشد:
عنوان
چکیده
کلمات کلیدی
مقدمه
مواد و روش ها
نتایج بحث
نتیجه گیری
منابع
پیوست
کاملا روشن است که نحوه گردآوری تحقیق در هر یک از این نوع مقالات با هم متفاوت است. و همچنین در مورد نحوه پذیرش هر مقاله در مجلات معتبر قابل ذکر است که برخی از ژورنالها تنها مقالات علمی پژوهشی و کاملا ناب پذیرش میکنند و مقالات مروری و علمی ترویجی به هیچ عنوان در برخی از ژورنالها قابل پذیرش نمیباشد.
از طرفی پذیرش مقاله در ژورنالها بسیار دشوار تر و زمانبر تر از پذیرش مقاله در کنفرانس میباشد.
مقالات علمی پژوهشی امتیاز و اعتباری بسیار بیشتر از سایر مقالات دارند و اغلب مجلات معتبر در دنیا مقالات علمی پژوهشی را پذیرش و چاپ میکنند.
در حالت کلی هر نوع از مقالات جایگاه و اعتبار خاصی دارند ولی قبل از شروع به نگارش و چاپ آنها بهتر است ابتدا در مورد تمامی آنها مطالعات لازم را انجام دهید.